NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’R-RECM

<< 1965 >>

حد القذف

45- Zina iftirasının Cezası

 

أخبرنا قتيبة بن سعيد قال ثنا بن أبي عدي عن محمد بن إسحاق عن عبد الله بن أبي بكر عن عمرة عن عائشة قالت لما أنزل عذري قام النبي صلى الله عليه وسلم على المنبر فذكر ذلك وتلا فلما نزل عن المنبر أمر بالرجلين والمرأة فضربوا حدهم

 

[-: 7311 :-] Hz. Aişe der ki: Suçsuzluğum hakkında ayet indiği zaman, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) minbere çıkıp olayı anlattı ve inen ayeti okudu. Minberden indiği zaman da iki adam ve bir kadına, attıkları bu iftiradan dolayı had uygulanması için emir verdi ve onlara had (kırbaç cezası) uygulandı.

 

Tuhfe: 17898

 

Diğer tahric: Hadisi Ebu Davud (4474, 4475), İbn Mace (2567), Tirmizi (3181) ve Ahmed, Müsned (24066) rivayet etmişlerdir.

 

 

قذف المملوك

46- Köleye iftira Atmak

 

أخبرنا سويد بن نصر قال أنا عبد الله هو بن المبارك عن الفضيل بن غزوان عن بن أبي نعيم عن أبي هريرة أنه حدثه قال قال أبو القاسم صلى الله عليه وسلم نبي التوبة من قذف مملوكه وليس كما قال أقام عليه الحد يوم القيامة إلا أن يكون كما قال قال أبو عبد الرحمن هذا حديث جيد

 

[-: 7312 :-] Ebu Hureyre der ki: Tövbe peygamberi, Ebu'l Kasım (sallallahu aleyhi ve sellem): "Kölesi suçsuz olduğu halde ona iftira eden kişiye, Yüce Allah kıyamet gününde had uygulayacaktır. Ancak köle o şeyi yapmış ise ona bir şey uygulanmaz" buyurdu.

 

Nesai der ki: Bu ceyyid (sahih) bir hadistir.

 

Tuhfe: 13624

 

Diğer tahric: Hadisi Buhari (6858), Müslim (1660), Ebu Davud (5165), Tirmizi (1947), Ahmed, Müsned (9567) ve Tahavi, Şerh Müıkili'l-Asar (190) rivayet etmişlerdir.

 

 

أخبرنا أحمد بن سليمان الرهاوي قال ثنا يزيد هو بن هارون قال أنا سفيان هو بن عيينة عن الحسن عن بن عمر قال من قذف مملوكه كان لله في ظهره حد يوم القيامة إن شاء أخذه وإن شاء عفا عنه

 

[-: 7313 :-] İbn Ömer der ki: "Kölesi suçsuz olduğu halde ona zina iftirası eden kişinin üzerinde kıyamet gününde Allah'ın had (cezası) hakkı olur. Dilerse bu hakkı kullanır, dilerse de onu bağışlar."

 

Tuhfe: 6689

Merfu olan bir önceki hadise bakınız.